Strategie, plannen en consultants …

Een strategieplan is zeker geen doel op zich, de waarde van dergelijk plan zit nog altijd meer in de uitvoering ervan dan in het schrijven. Wie het anders beweert, vertelt fabeltjes …

Maar toch blijft het verrassend vast te stellen dat heel wat organisaties geen duidelijke toekomstvisie of strategie hebben. Het merendeel van de Vlaamse ondernemers weet wel in hun hoofd waar ze naartoe willen maar hun organisatie heeft er vaak geen benul van, er is geen strategieplan, er worden meestal dan ook geen duidelijke strategiekeuzes gemaakt, men weet vaak ook niet hoe er aan te beginnen.

Hard werken alleen is niet voldoende om succesvol te zijn, je hebt ook een duidelijke richting nodig die door iedereen in de organisatie kan worden begrepen. Het helpt echt wel om ernstig na te denken over de toekomst en om aan te geven wat echt belangrijk is en wat niet. Het geeft een leidraad om tijd, geld en middelen beter te besteden.

Consultants zijn daarom niet altijd slimmer maar ze kunnen wel makkelijker zaken scherp stellen en hun ervaring binnen verschillende organisaties betekent een uniek klankbord. Onze medewerkers hebben zelf jarenlang organisaties geleid en het is precies vanuit die praktijkervaring dat we ondersteuning bieden, een pragmatische no nonsens aanpak met realiseerbare doelstellingen en een klare kijk hoe die te realiseren.

We geven je alvast een paar praktische handvaten mee voor als jezelf aan de slag gaat:

  • Structureer je plan zodat het geheel overzichtelijk blijft. Je hoeft echt geen 30 doelstellingen te formuleren om ambitieus te zijn. Maak vooral helder wat je wil bereiken en formuleer dat op een samenhangende wijze.
  • Schrijf je plan zodat iedereen in de organisatie het kan begrijpen. Dure woorden zijn mooi maar brengen weinig aarde aan de dijk. Elke medewerker moet zich betrokken kunnen voelen om te kunnen bijdragen.
  • Een goed plan dekt de ganse organisatie af. Een strategie gaat niet enkel over veranderen maar ook over wat je dagelijks doet. 80% van onze tijd en energie gaat naar onze dagelijkse werking en dus is het noodzakelijk om ook op dat vlak doelstellingen te formuleren.
  • Maak je plan bekend! Plannen realiseren zich nooit uit zichzelf. Communiceer er over, binnen en buiten de organisatie, zodat mensen betrokken worden en kunnen helpen om de doelstellingen te realiseren.
  • Volg de realisatie op. Objectiveer de voortgang en stuur resultaatgericht aan. Het is beter de realisatie bij te sturen dan achteraf vast te stellen dat de doelstellingen niet werden behaald.

We vertellen je graag hoe we heel wat private bedrijven en overheidsadministraties hebben ondersteund bij het uitzetten en realiseren van hun strategie. Daag ons uit om met u te ontdekken hoe we uw organisatie kunnen helpen aan een betere toekomst!